miércoles, 20 de febrero de 2013

QUIEN AVISA NO ES TRAIDORQuien avisa no es traidor


Corrien els anys quaranta del segle passat. Just acabada la nostra guerra i en plena eufòria de la mundial. El poble tenia gana, fam per ser més precisos. El racionament era la font d'alimentació de la majoria de gent i l'estraperlo el tenien en exclusiva aquelles minories que havien fet calés, ves a saber com. Els grisos eren arreu i aconseguien una pau silenciosa i domesticada. Al nostre país, per acabar-ho d'adobar, teníem el problema del catalanisme, certament amagat però, malgrat “ells”, més viu que mai.

Aquest era doncs el panorama en que es bellugava el nostra heroi d'avui: En Pere Susqueda i Buscaraons era de la ceba, no de la ceba, ceba, no; era rematadament de la ceba i s'apuntava a tot allò que fes falta per tal de que, els grisos que ja el coneixien, l'anessin a buscar i d'una manera quasi bé automàtica el fiquessin a la presó: uns pasquins reivindicant la llengua catalana, en Peret a la cangrí; una manifestació de quatre gats, els altres tres s'escapolien i en Peret a la garjola; els universitaris en vaga protestant pels horaris, ell ho aprofitava per cridar ben fort que el poble català estava oprimit. Ell que vivia i fins i tot hagués mort per la seva pàtria, no ho va aconseguir: una grip mal curada va interrompre dolorosament aquell bé de Déu de patriotisme exuberant.

El funeral es va celebrar a la Iglesia de la Concepción. Els assistents, familiars i amics acompanyats per un reguitzell de fidels a la causa, per la qual volia morir però no va poder, en Peret Sisquella i Buscaraons, tots eren allà fent pinya. La missa cantada i en castellà prosseguia amb normalitat fins que tot d'una del taüt que estava al costa de l'altar, presidint el cerimonial, es van començar a sentir uns copets, tan fluixos al principi que quasi bé ningú hi va donar importància. Després ja van ser tan escandalosos, que la gent, esparverada, no sabia que fer. Per fi, el que semblava més assenyat dels seus íntims, si va acostar i com que va confirmar sense cap mena de dubte que l'enrenou venia de dins, es va veure en l'obligació d'obrir el taüt. L'expectació, com acostuma a passar en aquests casos, va ser gran i el públic no sabia com posar-s'hi.

El capellà que parà la missa, els assistents que no sabien que fer i el familiar que per fi i donada la insistència d'en Peret de fer-se sentir, obrí la tapa del taüt. Van quedar tots bocabadats (podríem expressar més clarament com van quedar, però ho trobem massa groller). En Pere que jaient bo i mort com estava, de sobte s'aixecà i es va quedar assegut i amb una mirada profunda, inquisitorial i amb una entonació tirant a bíblica es dirigí als presents amb aquestes paraules : En català si us plau! Un cop dit això, tornà a la posició convencional i va quedar tan mort com abans.

Tanqueren el taüt i com si res hagués passat, la missa continuà. Arribada l'hora del sermó, el capellà s'hi posà amb aquesta oratòria: Familiares, parientes y amigos del difunto Pedro, amados todos en Cristo; hoy os tengo que reprimir severamente dado el espectáculo que habéis organizado. Ya es la segunda vez que me haceis resucitar un muerto por una causa irremediablemente perdida. ¡No lo hagais nunca más!. Quiero advertiros que si ocurre una tercera vez, no tendré más remedio que denunciar el hecho a las autoridades competentes y tendréis que ateneros a las consecuencias. Un cop dit això, encara abans de girar-se per prosseguir la missa, se'l va veure satisfet de les seves paraules. Feia cara de dir: quien avisa no es traidor. Las missa va seguir en castellà com era preceptiu.No hay comentarios:

Publicar un comentario